Gå til innholdet
Medlem av Elkonor — din landsdekkende elektrikerkjede
elbilladeren erange uno monternt på vegg i borettslag

Skreddersydde ladeanlegg til borettslag og sameier

Når borettslag skal velge ladeanlegg er trygghet og stabilitet viktige kriterier.

Prosessen med å velge og installere ladeanlegg i borettslag og sameier kan være lang og tung. Det er mye å sette seg inn i og mange valg som skal tas både av styret og generalforsamling. Norske DEFA har utviklet et skreddersydd ladesystem for borettslag som sikrer mest mulig oppetid, enkel installasjon, fleksibilitet og enkel administrasjon av betaling for de som ønsker det. Ladestasjonen heter IQ Facility og er skreddersydd for ladeanlegg.

Ladeanlegget utnytter det eksisterende strømnettet i borettslaget


I de fleste tilfeller må man ikke oppgradere strøminntaket til borettslaget før ladeanlegget monteres. I enkelte bygg er strømkapasiteten så lav i forhold til planlagte ladepunkter at oppgradering av strømtilførsel likevel er å anbefale. Dette for å unngå at noen biler må stå i kø. DEFAs system delegerer ledig strømkapasitet fra borettslaget til ladeboksene i garasjen. Samtidig fordeles også strømmen likt mellom bilene som lades. Det betyr at naboens gigantiske elbil ikke vil «stjele» strøm foran din lille elbil. Strømmen fordeles likt til enhver tid og sikrer at alle biler blir fulladet.

Et skalerbart ladesystem gir fleksibilitet

Selv om enkelte nybygg i dag selges med elbillader på hver parkeringsplass, ønsker mange borettslag et ladeanlegg man kan skalerer opp etter hvert som beboerne kjøper seg elbil. Da begynner man gjerne med noen få ladere. DEFAs ladeanlegg er godt egnet til nettopp dette. Når infrastrukturen er på plass, kan beboerne bestille selve ladeboksen når de kjøper elbil.

Ønsker du mer informasjon om ladeanlegg til borettslag og sameier? Ta kontakt med nærmeste Elkonor-elektriker.

Fordelene med DEFA og IQ Facility

 

  • Ladeboksen kan leveres med fastmontert strømkabel til bilen. Det betyr at du slipper å lete fram kabelen hver gang du parkerer – den er fast montert i ladeanlegget og klar til å lade bilen.
  • Dynamisk lastbalansering sørger for en rettferdig fordeling av ladeeffekten til bilene som lades samtidig som ladeanlegget utnytter strømkapasiteten best mulig.
  • DEFAs ladeteknologi er testvinnende i Europa. Sikkerhet og kvalitet har hatt høyeste prioritet under utviklingen av IQ Facility.
  • Det meste er integrert i ladeboksene. For eksempel er det integrert RFID- og NFC-leser. Brukerne låser opp sin ladestasjon med RFID-brikker.
  • Dersom nettilgangen faller ut, virker ladeboksene like godt. All styring sitter lokalt og er dermed mindre sårbart enn ladeanlegg som baserer seg på styring via sky eller via trådløs kommunikasjon internt i anlegget.
  • Beboerne kan selv lese av og kontrollsjekke en EU-godkjent strømmåler på hver enkelt ladestasjon.

Hvordan skal elbileierne betale for ladingen?

DEFA billader borettslag closeup i garasje

Borettslag kan velge å selv å motta en samlefaktura på strømbruk og administrere fordelingen selv. De aller fleste ønsker å slippe denne jobben og velger heller et godt etablert administrasjonssystem. DEFA leverer CloudCharge til sine ladebokser fra eRange-serien. Styret i borettslaget slipper da å håndtere betalingen, samtidig som de selv bestemmer strømleverandør og pris på ladestrøm. DEFA sender faktura direkte til beboerne.

IQ Facility kan også integreres mot andre betalingsløsninger, som for eksempel EasyPark, dersom borettslaget ønsker det. EasyPark egner seg for eksempel godt på gjesteparkeringer.

Vurderer borettslaget leasing av ladeanlegget?


I dag finnes det løsninger både for å eie og leie av ladeanlegg. Når man skal velge modell og leverandør er det derfor viktig at man vurderer totalkostnadene over en 5 til 10 års periode, både for borettslaget og for hver enkelt bruker. Det er lett å la seg blende av lave inngangskostnader, men det kan bli dyrt over tid.

Her er anbefalingen fra Elbilforeningen i dokumentet «Styrets tilbudsinnhenting»

«Alternativ til å eie anlegg er å leie/lease. Det finnes i dag flere selskaper som tilbyr leasing. For boligselskapet kan dette være en rimelig løsning, men vil ofte medføre høyere kostnader for den enkelte elbileier. Vi anbefaler at dere setter opp et regnestykke for å beregne kostnaden over 10 år for både eie og leie, slik at dere får en bedre forståelse for kostnadsforskjellene. Leasing vil ikke gjøre dere søknadsberettiget for støtte fra fylkeskommune/kommune.»

 

Skal ditt borettslag eller sameie etablere ladeanlegg? Ta kontakt med nærmeste Elkonor-elektriker for pris og mer informasjon.

Les også: En guide til etablering av elbillading i borettslag og sameier